علائم نیاز به درمان ارتودنسی:
هدف ارتودنسی
ارتودنسی با هدف کاهش و رفع ناهنجاریهای دندانی ـ فکی و یا مال اکلوژن صورت میگیرد. در اکلوژن روابط و نحوه قرار گرفتن دندانها و رابطه میان دو فک نسبت به یکدیگر غیر طبیعی بوده که ظاهر ناخوشایندی برای دندانها دارد. علت این عارضه کج بودن ریشه دندانها و در نتیجه موقعیت نامرتب دندانها و فک میباشد. در واقع درمان ارتودنسی به منظور ردیف کردن دندانها و اصلاح الگوی رشد میان دو فک صورت میگیرد.
دورههای تخصص ارتودنسی
این رشته 37 سال پیش وارد کشور شده و در حال حاضر انجمن ارتودنسی ایران با نام IAO در حالت فعالیت میباشد. با توجه به اینکه ارتودنسی یکی از زیر مجموعههای رشته دندانپزشکی محسوب میشود، تمامی دندانپزشکهایی که قصد فعالیت در این رشته را دارند باید یک دوره 2 الی 4 ساله را بگذرانند. آزمون ارتودنسی هر سال یکبار برگزار میشود که شرکت کنندگان در آزمون، باید نمره بالایی را احراز و سپس دوره تخصصی ارتودنسی را طی نمایند. پس از اتمام این دوره، فارغ التحصیلان از سوی وزارت بهداشت مدرک خود را اخذ و میتوانند مطب دایر کنند. متخصصان پس از دریافت مدرک میتوانند به تشخیص و درمان بی نظمیهای مربوط به چیدمان دندانها و سایر بی نظمیهای واقع در صورت که مربوط به دندانها میباشد، بپردازند.
نحوه درمان ارتودنسی
نصب براکتهای دندان بصورت ملایم و ثابت انجام میشود که با گذشت زمان قابل تغییر میباشند. وظیفه براکتها، تغییر مسیر و هدایت ریشه دندانها در مکان اصلی خود میباشد که ظاهر دندانها را مرتب میسازد. براکتها ثابت بوده و قابل خروج از دهان نیستند و به همین دلیل در تمامی ساعات شبانه روز، در حال اجرای مسئولیت خود میباشند. سیمهایی ارتودنسی دارای قطعات مختلفی هستند اما دو قسمت مهم آنها عبارتند از سیمهای هلالی شکلی که بستهای فلزی را به یکدیگر متصل میکنند و بستهای کوچک فلزی که به دندانها متصل میشوند.
برای درمان ارتودنسی مناسبترین سن بین 10 تا اواسط دوره نوجوانی میباشد. سنین کمتر از 10 سال برای انجام درمان ارتودنسی مناسب نیست زیرا دندانهای دائمی به حد تکامل خود نرسیده و برخی از دندانهای شیری هنوز پا بر جا هستند. از این رو تا زمان رشد کامل دندانهای دائمی باید صبر کرد. اگر چه در سنین بالاتر امکان درمان فراهم است اما به دلیل محکم شدن ریشه دندان، دوره درمان طولانی تر میشود.
علائم نیاز به درمان ارتودنسی
بسیاری بر این نظر هستند که در صورت وجود مشکلات ظاهری دندانها باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمود. این در حالی است که متخصصین برای ارتودنسی عوامل و علائم دیگری را ذکر میکنند. در واقع هر مشکلی که مانع از صحبت کردن عادی و جویدن غذا شود، میتواند نشانه نیاز به ارتودنسی باشد. بدین منظور علائم نیاز به ارتودنسی عبارتند از:
زمانی که فاصله میان دندانها زیاد باشد.
زمانی که دندان بالا و پایین به شکل درست به هم نرسند.
زمانی که دندانها یا فک به شکل مناسب در دهان قرار نگیرند.
زمانی که به دلیل مشکلات تنفسی، فرد نیاز به تنفس از راه دهان داشته باشد.
زمانی که دندان کج موجب ایجاد صدا شود و به اصطلاح دندان قروچه اتفاق بیفتد.
در صورتی که دندان کودک در زمان مورد انتظار نیفتد و بعدها در اثر تاخیر در افتادن، فاسد شود.